Radičová v OSN: Od lídrov sa očakáva riešenie, akcia a výsledky

24.09.2011 Celý región

New York/Bratislava 24. septembra (TASR) - Od nás, lídrov, sa očakáva, že ponúkneme líniu hľadania pri riešení výziev, ktorým dnes čelí medzinárodné spoločenstvo, vyhlásila slovenská premiérka Iveta Radičová počas dnešnej všeobecnej rozpravy 66. Valného zhromaždenia OSN.
Radičová sa odvolala na slová brazílskej prezidentky Dilmy Rousseffovej, ktorá v otváracom prejave uviedla, že hlavnou výzvou nasledujúcich rokov je \"odvaha a úprimnosť\".
Byť odvážny a úprimný je podľa predsedníčky vlády SR aj výzvou dnešnej ekonomickej a dlhovej krízy.
\"Musíme otvorene povedať, že zatiaľ nemáme primerané riešenia. Čelíme spoločným rizikám,\" poznamenala Radičová s tým, že väčšina svetovej populácie očakáva ekonomický rast, prosperitu a lepšiu kvalitu života.
\"Tie milióny, čo žijú v chudobe, bez práce, bez vody a bez jedla, očakávajú od politických lídrov skutočné odpovede, rýchlu akciu a výsledky,\" uviedla Radičová.
Premiérka sa dotkla i témy, ako môže malá krajina, akou je Slovensko, odpovedať na tieto výzvy.
\"Po prvé, musí splniť svoju domácu úlohu – stabilizovať ekonomiku. To znamená, prostredníctvom hlbokých reforiem vytvoriť udržateľný dôchodkový systém. Ďalej zákon o rozpočtovej zodpovednosti, ktorý zabezpečí zodpovednú rozpočtovú politiku pre budúce generácie. To znamená aj reformu trhu práce, ktorá podporí vytváranie nových pracovných miest, najmä pre najohrozenejšie skupiny. To tiež znamená znižovanie administratívnej záťaže a bariér pre podnikanie, a širšie využívanie služieb e-governmentu. A samozrejme, znamená to aj potláčanie korupcie a zvyšovanie transparentnosti - napríklad zákonom, že každá zmluva, ktorá využíva verejné finančné zdroje, začne platiť až po zverejnení na internete,\" vysvetlila Radičová.
Premiérka upozornila i na hlboké ekonomické problémy v Európe, ktorých riešenie si vyžaduje odvahu a úprimnosť.
\"Finančná kríza a jej negatívne dôsledky na bankový sektor v celej Európe jasne ukázali, že eurozóna nebola pripravená na krízu. Väčšina z krajín EÚ nevyužila priaznivé ekonomické obdobie na konsolidáciu svojich rozpočtov,\" uviedla Iveta Radičová.
Eurozóna by sa podľa Radičovej mala vrátiť k starým princípom, ktoré sú nevyhnutné pre úspešnú medzinárodnú spoluprácu a integráciu. Ministerská predsedníčka vyzvala na prísnejšie európske a národné rozpočtové pravidlá a zavedenie inštitútu kontrolovaného bankrotu.
\"Potrebujeme nové pravidlá pre zodpovedné riadenie finančného sektora. Potrebujeme úprimnosť, aby sme boli čestní voči občanom. Musíme dávať veľký pozor, aby technické riešenia dlhovej krízy nespôsobili eskaláciu nacionalizmu a populizmu,\" povedala Radičová.
Predsedníčka vlády SR vo svojom prejave stručne predstavila aj aktivity Slovenskej republiky na medzinárodnej úrovni v oblasti humanitárnej pomoci: Slovensko sa zúčastňuje na rozvojovej a humanitárnej pomoci v 41 projektoch – tie pomáhajú trpiacim deťom v Keni, distribuujú jedlo a vodu v Etiópii, poskytujú humanitárnu pomoc v Južnom Sudáne a po záplavách v Pakistane, pomáhajú utečencom od Líbye po Tunisko a tiež poskytujú technickú pomoc krajinám západného Balkánu a Blízkeho východu. Prostredníctvom účasti v 13 projektoch Slovensko pomáha pri zabezpečovaní demokratizačného procesu v Afganistane.
Informácie pre TASR poskytol Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.
 

Vyberte región

mark